Priprava na novo šolsko leto: Nasveti za Učence Osnovne in Srednje Šole

(USPEŠNO) NAZAJ V ŠOLSKE KLOPI!

Počitnice se počasi bližajo koncu, začenja se novo šolsko leto. To je čas, ko se učenci in dijaki pripravljamo na šolske izzive, ponovna srečanja s sošolci in učitelji ter osvajanje novih znanj. Pravočasna priprava na šolsko leto je ključnega pomena za uspešen štart, zato ti v tej blog objavi ponujamo nekaj koristnih nasvetov, kako kar najbolje poskrbeti, da bo prehod iz poletnega brezskrbja v šolske klopi čim lažji in prijetnejši.

  1. Organizacija je ključ do uspeha

Začni z organizacijo. Pridobi si šolski koledar ali planer ter vanj zabeleži vse pomembne datume. Razmisli tudi o uporabi različnih barv za različne kategorije, da bo tvoj koledar še bolj pregleden.

  1. Pripravi si delovni prostor

Dobro organiziran delovni prostor je ključen za učinkovito učenje. Poskrbi, da boš imel_a dovolj prostora za pisanje in delo z učnimi materiali. Odstrani moteče dejavnike, kot so igrače ali elektronske naprave, ki te lahko hitro odvrnejo od šolskega dela.

  1. Preveri učne materiale

Pred začetkom šolskega leta preveri, ali imaš vse potrebne učne materiale. Preglej tudi seznam učbenikov, zvezkov in drugih potrebščin ter se prepričaj, da boš imel_a vse pripravljeno že prvi dan.

  1. Nastavi si cilje

Določi si cilje za novo šolsko leto. Želiš izboljšati oceno iz določenega predmeta, se bolje organizirati ali sodelovati v kakšni novi šolski dejavnosti? 

  1. Razvijaj dobre učne navade

Učne navade so predpogoj za uspeh v šoli. Razvijaj rutino, ki vključuje redno učenje, čas za domače naloge in počitek. Poskrbi tudi za dovolj spanja, ki je ključnega pomena za dobro koncentracijo in učenje.

  1. Vključi se v šolske dejavnosti

Sodelovanje v šolskih dejavnostih ti omogoča, da razvijaš svoje talente in interese ter spoznavaš nove prijatelje. Pridruži se klubom, športnim ekipam ali drugim skupinam, ki te zanimajo.

  1. Komunikacija s starši in učitelji

Svetujemo ti, da se že kar na začetku posebej potrudiš za vzpostavitev dobre komunikacije s starši in učitelji. Če imaš težave ali vprašanja, se v izogib kasnejšim/večjim zapletom nanje obrni pravočasno. Sodelovanje med starši, učitelji in učenci je najzanesljivejši recept za uspešno šolsko leto.

Odločitev je tvoja: ali vzameš začetek šole kot nekaj neprijetnega, kar bo zarezalo v tvoj prosti čas, ali pa predstavlja to zate nov izziv oziroma priložnost za osebni napredek. V vsakem primeru se lahko z dobro pripravo izogneš precejšnjemu delu stresa ter resnično osredotočiš na to, kako od časa, preživetega v šoli, odnesti največ.

Želimo ti veliko sreče in uspeha v prihajajočem šolskem letu! 🙂