OH, TA BANKA ...
BANKE IN HRANILNICE

Če bi obstajala ena stvar, ki je skupna vsem mladim, bi bila to verjetno želja po neomejenem številu popolnih selfijev, izletov po svetu in nakupovanju najnovejših modnih trendov. 😀

OH, TA BANKA ... BANKE IN HRANILNICE

Če bi obstajala ena stvar, ki je skupna vsem mladim, bi bila to verjetno želja po neomejenem številu popolnih selfijev, izletov po svetu in nakupovanju najnovejših modnih trendov. 😀

Ampak, če bi obstajala ena stvar, ki je mladim običajno primanjkuje, bi bil to denar. Da, to je tista stvar, ki jo potrebujemo, da bi lahko uresničimo svoje sanje in uživamo v čisto vsem, kar ponuja življenje. A kako naj si mladi privoščimo vse te stvari, če nam vsi govorijo, da naj varčujemo in si ustvarjamo prihranke? V tem prispevku bomo raziskali osnove kot npr. transakcijski račun, bančne kartice …

Začnimo na začetku …  Da se polnopravno vključiš v denarni promet, najprej potrebuješ svoj osnovni bančni račun.

Odprtje prvega bančnega računa je nekako tvoja vstopnica v svet odraslih, saj postaneš samostojen pri upravljanju svojega denarja. Preko bančnega računa lahko varno shranjuješ svoj denar, plačuješ račune ter prihranjuješ za prihodnost.

Postopek odprtja prvega bančnega računa je zelo preprost. AMPAK! Pred odprtjem obvezno preveri ponudbe različnih bank in hranilnic

Naj ti preporsto razložimo. Banka in hranilnica sta kot dva različna okusa sladoleda – oba sta sladka, vendar imata nekaj razlik. Banka ima običajno večjo ponudbo storitev, kot so krediti, varčevanje, vlaganje in trgovina z vrednostnimi papirji, medtem ko hranilnica ponavadi ponuja osnovne bančne storitve, kot so shranjevanje denarja in izdajanje kreditov za manjše zneske. Poleg tega so banke ponavadi večje in imajo več podružnic, medtem ko so hranilnice običajno manjše in so osredotočene na lokalne skupnosti.

No potem ko se odločiš katero banko boš izbral_a se odpravi v poslovalnico banke/hranilnice. Pred tem pa preveri, kaj potrebuješ za odprtje transakcijskega računa, saj se lahko zahtevana dokumentacija po posameznih bankah razlikuje. In bančni račun imaš odprt!

Da pa bo samo razumevanje bančništva lažje, pa smo nadaljuj z branjem!

Transakcijski račun je nekako tvoj denarni superjunak – skrbi za tvoj denar in omogoča plačevanje računov, nakazovanje denarja, odprtje, vodenje in zaprtje računa, polog sredstev na račun, dvig gotovine na bankomatu ali na bančnem okencu, plačilne transakcije s plačilno kartico, vključno s spletnimi plačili in trajni nalogi, ter izvrševanje kreditnih plačil.

Lahko bi rekli, da je to tvoj bančni račun, ki ga uporabljaš za opravljanje različnih finančnih transakcij. Brez transakcijskega računa bi bilo težko upravljati z denarjem, zato je zelo pomemben za vsakodnevno življenje.

Vsak, ki zakonito prebiva v EU, vključno s tistimi brez stalnega naslova in prosilci za azil ter tistimi, ki jim dovoljenje za bivanje ni bilo odobreno, ima pravico do odprtja transakcijskega računa v banki. Banka lahko zavrne prošnjo samo v primerih, ko zakon to izrecno določa.

Zamenjava banke oz. transakcijskega računa

Če želite menjavo banke ali transakcijskega računa razmislite o naslednjih vprašanjih:

 • Ali meniš, da so storitve, ki jih nudi tvoja banka, predrage?
 • Ali nisi zadovoljn_a z odnosom, ki ga imajo bančni uslužbenci do tebe?
 • Morda razmišljaš o prehodu k drugi banki, ki ponuja bolj ugodne kredite?

 

Če nisi zadovoljn_a s storitvami, ki jih ponuja tvoja banka, je na voljo več možnosti. Nekatere banke ponujajo posebne pakete za mlade. S prehodom lahko tudi prihranite več sto evrov na leto, postopek pa je preprost in hiter. Čeprav zahteva razmislek, čas in trud, vendar prehod na bolj ugodne in prijaznejše ponudnike s svojim denarjem pomeni podporo slednjim.

Ne sprejmi odločitve le na podlagi akcijskih ponudb druge banke. Upoštevaj vse pomembne okoliščine, kot so:

 • Stroški: Za primerjavo stroškov lahko uporabiš kalkulator (dostopen na: Banka Slovenije), ki izračuna letne stroške vseh domačih bank in hranilnic glede na želene bančne storitve.
 • Bližina poslovalnic in bankomatov: Informacije o tem najdeš na spletnih straneh posameznih bank in hranilnic.
 • Mesečni stroški vodenja računa in druga nadomestila: To vključuje plačilo položnic, trajnih nalogov (trajnikov), uporabo spletne in mobilne banke, plačilnih kartic itd.
 • Posebej pomembno je, da razmisliš o vključenih storitvah in ali jih resnično potrebuješ, še posebej, če se odločaš za zamenjavo zaradi ugodnejšega kredita.

Za zamenjavo banke potrebuješ osebni dokument, davčno številko in številko računa pri stari banki. Obiskati moraš poslovalnico nove banke ali hranilnice, v nekaterih primerih pa je zamenjavo mogoče opraviti prek mobilne banke. Predhodno se lahko naročiš na sestanek, da se izogneš morebitni gneči in čakanju.

 • V novi banki ali hranilnici odprete transakcijski račun.
 • Izpolnite vlogo za zamenjavo banke, ki vsebuje zahtevo za zaprtje računa pri stari banki ali hranilnici, ter seznam direktnih obremenitev in trajnih nalogov, ki jih želite prenesti na nov račun.
 • Nova banka o spremembi številke računa obvesti delodajalca ali drugega plačnika.
 • Stara banka preveri, ali so vse obveznosti poravnane in v tem primeru nadaljuje postopek zaprtja računa.
 • Stara banka posreduje seznam trajnih nalogov in direktnih obremenitev novi banki.
 • Stara banka trajne naloge ukine, nova pa jih odpre.
 • Stari banki vrnete kartice in čeke.
 • S staro banko se dogovorite o načinu odplačila kreditov, vodenja varčevanj idr.
 • Po zaprtju računa pri stari banki se izvede prenos sredstev na nov račun, morebitne naknadne prilive stara banka vrne plačniku.

Če zamenjava banke ne bo potekala v skladu s pravili, podajte pritožbo na Združenje bank Slovenije in Banko Slovenije, pišite ali pokličite tudi na Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS).

Plastične kartice oz. plastični denar

Te majhne plastične kartice pomenijo dostop do tvojega denarja na tisoče kilometrov stran, omogočajo ti, da kupuješ prek spleta … V nadaljevanju bomo raziskali svet bančnih kartic in ti  pomagali, da boš bolje razumeli_a, kako delujejo, kaj vse lahko z njimi počneš in kakšne so razlike med njimi. 

Kakšne plačilne kartice sploh poznamo? V grobem jih ločimo na kartice osebnega računa (t. i. debetne kartice), kartice z odloženim plačilom (pogovorno imenovane tudi “kreditne”) ter posojilne kartice.

Debetne kartice so plačilne kartice, ki ob nakupu ali dvigu na bankomatu denar v trenutku prenesejo s tvojega bančnega računa. Pogovorno jim rečemo tudi “navadne” bančne kartice ali kartice osebnega računa (npr. BA Maestro). So najboljši približek gotovinskega plačila, le da je ravnanje s kartico zavarovano z osebno identifikacijsko številko PIN. To morate skrbno varovati, saj je vaš prvi varnostni mehanizem.

Debetne kartice se, razumljivo, najpogosteje uporabljajo za vsakodnevne potrebe. Ker s kartico osebnega računa ne morete porabiti več od razpoložljivega stanja na svojem računu, imate popoln nadzor nad porabo. S temi karticami lahko na bankomatih tudi preverjate stanje, položite denar in plačujete položnice.

 • plačujete na prodajnih mestih doma in v tujini;
 • dvigujete denar na bankomatu;
 • preverjate stanje na bankomatu;
 • polagate denar na bankomatu;
 • plačujete položnice na bankomatu;
 • plačujete na številnih prodajnih mestih v tujini (priporočamo, da predhodno preverite, ali prodajno mesto sprejema Maestro).

Kartice z odloženim plačilom se pogovorno imenujejo “kreditne kartice”. To ime je delno primerno, ker izdajatelj kartice lastnika_co “kreditira” od plačila s kartico do odtegnitve sredstev z računa. Vendar pa gre v tem primeru za dva različna načina kreditiranja.

 • Kartice z odloženim plačilom (MastercardVisa in Karanta) omogočajo takojšen nakup v višini predhodno določenega limita. Porabljeni denar banki vrnete v celoti, in sicer na dan, ki ga izmed ponujenih izberete sami (8., 18. ali 28. v naslednjem mesecu). Večina uporabnikov najraje izbere dneve po prejemu rednega dohodka.
 • Drugače je pri posojilnih karticah (Mastercard in Karanta), ki omogočata vračilo porabljenih sredstev po vnaprej določenih deležih in z obrestmi – bodisi v višini tretjine (Mastercard) bodisi petine porabljenih sredstev mesečno (Karanta).

 

Dobro je vedeti, da le kartice z odloženim plačilom omogočajo tudi nakup na obroke brez obresti.

Debetna kartica takoj odšteje znesek od tvojega računa, medtem ko pri kartici z odloženim plačilom prejmeš mesečni obračun. Slovenci najpogosteje uporabljajo debetne kartice, ki jih redno uporablja skoraj polovica prebivalstva in so tudi najbolj priljubljena izbira med plačilnimi karticami z 77-odstotnim deležem.

Spletne nakupe je mogoče varno opraviti s karticami z odloženim plačilom ali posojilnimi karticami ter v nekaterih primerih z debetnimi karticami. Brezstično plačevanje je mogoče z Mastercard plačilno kartico in BA Maestro debetno kartico, ki imata poseben znak. Pri brezstičnem plačevanju kartice ni treba vstavljati v POS terminal, ampak jo le prisloniš nanj.  Številko PIN je potrebno vnesti le ob prvi uporabi kartice in ob plačilu zneska nad 50 EUR.

Varčevanje

Varčevanje denarja je pomembna veščina za vse generacije, še posebej pa za mlade, saj ti lahko pomaga pri doseganju finančne stabilnosti in dosegu finančnih ciljev v prihodnosti. V tem prispevku ti bomo predstavil nekaj koristnih nasvetov za varčevanje denarja.

1. Določi si finančne cilje:

Preden začneš z varčevanjem, si določi cilje. Npr: Si želiš  prihraniti denar za potovanje, avto za stanovanje? Če boš imel_a jasno definirane cilje, ti bo lažje narediti plan.

2. Plan varčevanja:

Določi si znesek, ki ga boš vsak mesec odložil_a  na stran.. Priporočljivo je, da si ta znesek določiš v skladu s svojimi finančnimi zmožnostmi.

3. Čao čao šoping!

Zmanjšanje stroškov oz. zmanjšanje nepotrebnih nakupov 😉 nam lahko mesečno prinese oz. prihrani kar nekaj denarja.

4. Vodenje stroškov:

Z vodenjem natančne evidence mesečnih prejemkov in izdatkov, boš imel_a več nadzora nad svojimi financami. Lažje boš tudi sledil_a nepotrebni potrošnji denarja in lažje ocenil_a, kje imaš skrite rezerve za varčevanje. Obstajajo tudi različne aplikacije, ki ti omogočajo enostaven pregled.

Varčevanje

1. Določi si finančne cilje:

Preden začneš z varčevanjem, si določi cilje. Npr: Si želiš  prihraniti denar za potovanje, avto za stanovanje? Če boš imel_a jasno definirane cilje, ti bo lažje narediti plan.

2. Plan varčevanja:

Določi si znesek, ki ga boš vsak mesec odložil_a  na stran.. Priporočljivo je, da si ta znesek določiš v skladu s svojimi finančnimi zmožnostmi.

3. Čao čao šoping!

Zmanjšanje stroškov oz. zmanjšanje nepotrebnih nakupov 😉 nam lahko mesečno prinese oz. prihrani kar nekaj denarja.

4. Vodenje stroškov:

Z vodenjem natančne evidence mesečnih prejemkov in izdatkov, boš imel_a več nadzora nad svojimi financami. Lažje boš tudi sledil_a nepotrebni potrošnji denarja in lažje ocenil_a, kje imaš skrite rezerve za varčevanje. Obstajajo tudi različne aplikacije, ki ti omogočajo enostaven pregled.

Varčevanje denarja je pomembna veščina za vse generacije, še posebej pa za mlade, saj ti lahko pomaga pri doseganju finančne stabilnosti in dosegu finančnih ciljev v prihodnosti. V tem prispevku ti bomo predstavil nekaj koristnih nasvetov za varčevanje denarja.

Obstajajo pa tudi različne oblike varčevanja:

 • bančno varčevanje,
 • obveznice,
 • življenjska in druga zavarovanja,
 • polagate denar nvzajemni skladi ter indeksni skladi (ETF),a bankomatu;
 • delnice,
 • drugi bolj tvegani produkti (certifikati, opcije).

 

Vztrajnost in načrtovanje sta ključna dejavnika pri varčevanju denarja. Z doslednim varčevanjem lahko dosežeš svoje finančne cilje in si zagotoviš bolj stabilno finančno prihodnost. Pa srečno!

Katera oblika varčevanja je najprimernejša zate, pa moraš ugotoviti  sam_a. 🙂