NEKAJ NASVETOV STARIH
ŠTUDENTSKIH MAČKOV

NEKAJ
NASVETOV
STARIH ŠTUDENTSKIH MAČKOV

Bodi tapravi študent in ...

1. … se udejstvuj v obštudijskih dejavnostih, ki ti bodo pomagale pri iskanju želene službe!

Sam študij je za sanjsko službo le redko dovolj, potrebne so izkušnje. Prostovoljstvo, prakse, vajeništva, pripravništva, projekti, slabo plačana študentska dela ipd. – vse to je bilo pot do uspeha mnogih, ki danes opravljajo poklice, ki so si jih vedno želeli.

2. … živi študentsko življenje!

Če se le da, živi, kjer študiraš. Začuti utrip mesta, prepusti se toku – najboljša zabava (pa naj bo to težek žur v klubu ali pa samo druženje v študentu) se zgodi, ko se zabavajo osebe, ki jih ne skrbi prevoz domov v oddaljen kraj, ki skupaj spoznavajo študentsko mesto, so nasploh veliko skupaj in uživajo v svobodi.

Selitev v mesto študija je lahko zagotovo ena izmed najboljših odločitev v tvojem življenju. Seveda, življenje stran od staršev bo stalo malo več, a če poiščeš študentsko delo, lahko postaneš finančno svoboden.

3. … ne pozabi pravil zabave!

Ne blackout-aj, če se ti pa to že zgodi, naj bodo tvoji prijatelji s tabo.  Pijan_a ne objavljaj slik, še posebej ne videov na socialnih omrežjih, ker drugi dan ne boš preveč vesel_a. Poskrbi za najbolj pijanega kolega in ga odpelji v posteljo namesto nazaj za šank. In za na konec: “What happens in Vegas, stays in Vegas.”

4. … potuj!

Zakaj ravno zdaj? Ko boš enkrat zaposlen_a, ne boš imel_a možnosti kadarkoli vzeti dopust in z danes na jutri odpotovati v tujino. Improvizacija, iskanje poceni prenočišč in spoznavanje lokalne mladine ti ne bodo nikoli več v življenju v tolikšno veselje. A poznaš občutek, ko si sobo (in sanitarije!) deliš z 10+ osebami? Faks je pravi čas, da doživiš tovrstne radosti življenja. Ko boš starejši_a in na poti, ti bo nemara bolj zadišalo najeti lastno sobo, po možnosti z zajtrkom v postelji, zato izkoristi študentska leta. Potuj, raziskuj, predvsem pa uživaj.

5. … osvoji znanstveni jezik (še posebej, če si naravoslovec_ka)!

Prej ko se naučiš pomenov besednega izrazoslovja znanstvenega sveta, prej bo študij zate postal mnogo lažji. Glavna lastnost pravih znanstvenih izrazov je predvsem natančnost – kar pomeni, da zadenejo točno določen pomen. Znanstveni jezik je kot najvišja oblika govorice znanja v osnovi podoben vsakemu drugemu jeziku – če ti je napol tuj, boš imel_a dvakrat več težav pri razumevanju snovi in sporazumevanju. Zato ti priporočamo, da si sposodiš slovar ali enciklopedijo s svojega področja, ki ti bosta pomagala tvoje terminološko znanje dvigniti na primerno raven. Snov bo naenkrat dvakrat lažja, tako za razumevanje kot za učenje.

6. … se drži pravilnikov!

Vsaka izobraževalna institucija ima kar nekaj pravil, ki se jih je potrebno držati, da bo tvoj študij stekel čim bolj gladko. S prebiranjem teh pravilnikov boš seznanjen_a s pravočasno prijavo in odjavo na izpitne roke, s pravili glede oblikovanja in pisanja projektnih in diplomskih nalog itd. Prav tako imajo svoja pravila študentski domovi. Priporočljivo je, da se spoznaš tudi z njihovo vsebino, da tvojega študentskega življenja po nepotrebnem ne grenijo nepričakovane težave.