MALO PO TRAVNIKU PA MAL’ PO CESTI: KAKO DO VOZNIŠKEGA IZPITA?

MALO PO TRAVNIKU PA MAL’ PO CESTI: KAKO DO VOZNIŠKEGA IZPITA?

kako-pridobiti-voznisko-dovoljenje-kor-net

Kdaj in kako se lotim pridobivanja vozniškega dovoljenja?

Če želiš opravljati vozniški izpit kategorije B, se lahko v usposabljanje vključiš, ko dosežeš starost najmanj 17 let in pol. Pomembno pa je vedeti, da moraš biti za izpitno vožnjo star najmanj 18 let. Preden se prijaviš v šolo vožnje, moraš opraviti izpit prve pomoči, zdravniški pregled, ter tečaj cestnoprometnih predpisov (CPP). Več o celotnem postopku si lahko prebereš tukaj, na naslednji povezavi pa je le-ta opisan po korakih.

Kdaj in kako se lotim pridobivanja vozniškega dovoljenja?

Priporočamo ti, da najprej opraviš zdravniški pregled, na oddelku medicine dela, prometa in športa, kjer lahko pridobiš zdravniško spričevalo, s katerim potrdiš svojo sposobnost, za vožnjo motornega vozila določene kategorije. Preden se odpraviš na pregled, se pozanimaj, kaj moraš prinesti s seboj, ter o pogojih, in stroških pregleda, ki se lahko razlikujejo od izvajalca do izvajalca.

Seznam izvajalcev medicine dela,
prometa in športa na Koroškem

Zdravstveni dom Slovenj Gradec, Partizanska pot 16, 2380 Slovenj Gradec
T: +386 (0)2 885 79 89
E: info@zd-sg.si

Zavod medicinski center Jezernik, Ambulanta za medicino dela, prometa in športa, Stari trg 7, 2380 Slovenj Gradec
T: +386 (0)2 88 29 224
E-pošta: info@mcjezernik.si

 

Seznam vseh izvajalcev v Sloveniji najdete tukaj.

Seznam izvajalcev medicine dela,
prometa in športa na Koroškem

Zdravstveni dom Slovenj Gradec, Partizanska pot 16, 2380 Slovenj Gradec
T: +386 (0)2 885 79 89
E: info@zd-sg.si

Zavod medicinski center Jezernik, Ambulanta za medicino dela, prometa in športa, Stari trg 7, 2380 Slovenj Gradec
T: +386 (0)2 88 29 224
E-pošta: info@mcjezernik.si

 

Seznam vseh izvajalcev v Sloveniji najdete tukaj.

Kje opravim tečaj prve pomoči?

Ko pridobiš zdravniško spričevalo, se prijavi na tečaj iz prve pomoči. Če želiš opraviti vozniški izpit (razen kategorij AM in F), boš moral_a obvladati tudi to, saj je ena od obveznih vsebin. Tečaje prve pomoči lahko opraviš na območnih enotah Rdečega križa Slovenije; pogosto so organizirani kar na srednjih šolah ali v šolah vožnje. Po uspešno opravljenem tečaju prejmeš kartonček prve pomoči, ki ima trajno veljavnost.

Kako izberem dobro šolo vožnje?

Na spletu lahko najdeš nekaj nasvetov in navodil, a na koncu, je odločitev še vedno tvoja. Pozanimaj se pri znancih, prijateljih, sošolcih ipd., predlagamo pa ti tudi, da s šolo vožnje oz. učiteljem pred dejansko izbiro, vzpostaviš osebni stik. Slednji, ti lahko pove več o tem, ali je učitelj zate primeren ali ne. Več nasvetov glede izbire šole vožnje najdeš na tej povezavi.

Pozor: če se ti zgodi, da izbran učitelj vožnje zgolj zapre vrata, reče “Gremo!” ter ves čas graja tvoje napake, brez pravih popravkov, nasvetov ipd., je najbrž čas za zamenjavo. V tem primeru razmisli, ali boš zamenjal_a samo učitelja, ali pa se boš odločil_a za drugo šolo.

Kako poteka tečaj CPP?

Po opravljenem zdravniškem pregledu in tečaju prve pomoči se vpišeš v šolo vožnje, kjer opraviš 24-urni teoretični del usposabljanja, lahko pa tudi (neobvezni) pisni preizkus.

Ko opraviš tečaj CPP, ti avtošola to zabeležili v evidenčni karton vožnje. Sedaj se lahko prijaviš na teoretični del vozniškega izpita. Proste termine za opravljanje teoretičnega in praktičnega dela vozniškega izpita najdeš na eUpravi.

Teoretični del vozniškega izpita

Za prijavo, na teoretični del vozniškega izpita, na upravni enoti potrebuješ: evidenčni karton vožnje, veljavno zdravniško spričevalo, potrdilo o opravljenem izpitu prve pomoči ter osebni dokument. Plačati je treba tudi upravno takso, in strošek izpita.

Teoretični del izpita se opravlja v prostorih Izpitnega centra, Javne agencije za varnost prometa, kjer se odgovarja na 40 vprašanj s pomočjo računalnika. Po opravljenem teoretičnem delu, si pripravljen_a na vožnjo.

Vožnja

Po opravljenem izpitu CPP, lahko začneš s praktičnim delom vozniškega izpita, pri čemer moraš imeti vedno s sabo evidenčni karton vožnje, zdravniško spričevalo in osebni dokument. Usposabljanje iz vožnje mora potekati vsaj 20 ur, in obsega znanja, ki jih moraš osvojiti, da boš usposobljen za varno udeležbo z vozilom v prometu.

Začneš lahko na poligonu, kjer se naučiš osnov vzdrževanja avtomobila, in se seznaniš s tehnikami vožnje. Po opravljenih urah vožnje, ki jih določi učitelj, sledi ocena znanja.

Kako pridobim vozniško dovoljenje?

Ko je učitelj prepričan, da si sposoben samostojno, in varno voziti, se lahko prijaviš za praktični del vozniškega izpita na upravni enoti, za kar moraš izpolnjevati predhodno navedene pogoje. Ob uspešno opravljenem izpitu dobiš status voznika začetnika, za izdajo vozniškega dovoljenja, pa potrebuješ veljavno zdravniško spričevalo, potrdilo o opravljenem izpitu in fotografijo. Tukaj lahko prebereš več o postopku.

Vozniško dovoljenje za začetnike velja do dopolnjenega 21. leta starosti, ali dve leti po prvi pridobitvi vozniškega dovoljenja, in se podaljša po opravljenem programu dodatnega usposabljanja za voznike začetnike – varni vožnji.

Kaj je tečaj varne vožnje?

Varna vožnja, je zakonsko predpisan dodatni program usposabljanja, kjer obnoviš svoje znanje CPP, izveš nekaj novih, uporabnih informacij, nato pa svoje znanje vožnje preveriš na poligonu. Poligon ni enak tistemu na začetku tečaja, temveč je veliko bolj zahteven in zabaven. Sestavljen je iz spolzkih površin, ostrih ovinkov, dvižnih tal ipd. Več o varni vožnji si lahko prebereš tukaj.

Na varni vožnji, te želijo inštruktorji pripraviti na nepredvidene situacije v prometu predvsem s praktičnimi navodili, kako pravilno odreagirati v takšnih primerih. Pridobiš tudi občutek kako je, ko nad avtomobilom nimaš popolne kontrole, in, kaj moraš storiti, da ga znova pridobiš.

Tukaj si lahko ogledaš še Seznam centrov varne vožnje v Sloveniji.

Kaj je zavarovanje za mlade voznike?

V kategorijo »mladi voznik« spadajo vsi, z manj kot tremi leti vozniških izkušenj (šteto od prve pridobitve vozniškega dovoljenja), pa tudi kandidati za voznika, ki vozijo vozilo s spremljevalcem. Zavarovanje »mladi voznik« je samostojno zavarovanje, vezano na voznika, in ne na osebno vozilo.

To možnost ponuja večina zavarovalnic, zato priporočamo, da skrbno preverite ponudbe, in izberete najboljšo zase. Z zavarovanjem lahko brezskrbno vozite katerokoli osebno vozilo, npr. očetovo, mamino, babičino ali prijateljevo, lastnikom teh vozil pa ni potrebno plačevati dodatka, zaradi večjega tveganja za nastanek prometne nesreče.

Še nekaj odgovorov na pogosta vprašanja.

Najpogostejše napake pri opravljanju vozniškega izpita.