KAKO MORA IZGLEDATI
ŽIVLJENJEPIS?

Življenjepis je ključni dokument, ki ga potencialni delodajalci uporabljajo pri odločanju o kandidatih za prosta delovna mesta. Dober življenjepis mora zato predstaviti tvoje izkušnje, izobrazbo in dosežke na način, ki te ločuje od drugih kandidatov in poudarja tvoje prednosti. Da pa bo vse skupaj malo lažje razumeti in pripraviti dober CV smo ti pripravili tale prispevek.

KAKO MORA IZGLEDATI ŽIVLJENJEPIS?

Življenjepis je ključni dokument, ki ga potencialni delodajalci uporabljajo pri odločanju o kandidatih za prosta delovna mesta. Dober življenjepis mora zato predstaviti tvoje izkušnje, izobrazbo in dosežke na način, ki te ločuje od drugih kandidatov in poudarja tvoje prednosti. Da pa bo vse skupaj malo lažje razumeti in pripraviti dober CV smo ti pripravili tale prispevek.

Izberi pravi format

Prvi korak pri pripravi dobrega življenjepisa je izbira pravega formata. Obstaja več vrst ki jih lahko uporabiš:

  • kronološki,
  • funkcionalni in
  • kombinirani.

 

Kronološki življenjepis je najpogostejši in najbolj tradicionalni format, ki vključuje seznam vaših izkušenj in dosežkov v obratnem kronološkem vrstnem redu. Funkcionalni življenjepis se osredotoča na tvoje sposobnosti in dosežke, namesto na tvoje izkušnje in pretekla delovna mesta. Kombinirani življenjepis združuje elemente obeh formatov.

Izbira formata bo odvisna od tvojih izkušenj in ciljev, vendar je pomembno, da izbereš tistega, ki najbolje predstavlja tvoje prednosti.

Osredotoči se na ciljno delovno mesto

Vsak življenjepis, ki ga pošlješ delodajalcu, mora biti prilagojen delovnemu mestu, za katerega se poteguješ. Preden začneš pisati življenjepis, si preberi oglas za delo in poskusi ugotoviti, kakšne vrste kandidatov delodajalec išče. Nato se osredotoči na izkušnje in dosežke, ki bodo najbolj zanimivi in primerni za to delovno mesto.

Uporabi jasen in preprost jezik

Vaš življenjepis mora biti napisan v jasnem, preprostem jeziku, ki bo razumljiv za širši krog bralcev. Izogibaj se strokovnim izrazom in se osredotočite na opisovanje svojih izkušenj in dosežkov na način, ki je preprost in razumljiv. Ob koncu pisanja življenjepis še enkrat preberi, lahko pa ga daš prebrati tudi komu drugemu, saj boš tako dobil povratno informacijo o berljivosti (ali je dovolj jasen in razumljiv).

Poudari svoje najpomembnejše dosežke

Pomembno je, da se v življenjepisu osredotočiš na najpomembnejše dosežke, ki bodo najbolj zanimivi za delodajalca. Namesto da navajaš celoten seznam tvojih delovnih mest, se osredotoči na tiste, ki meniš, da najbolje predstavljajo tvoje prednosti in izkušnje in bodo najbolj koristne za razpisano delovno mesto. To ti bo omogočilo, da bo tvoj življenjepis krajši, saj delodajalci večinoma porabijo manj kot minuto časa za branje prejetega življenjepisa.

Preveri pravopis in slovnico

Preden pošlješ svoj življenjepis delodajalcu, ga obvezno preveri in uredi. Pravopis, slovnico in pravilno sestavljeni stavki, da ne bo napak in nesporazumov. Če je možno, pošlji življenjepis prijatelju v branje. Ne pozabi, da tvoj življenjepis predstavlja tvoje komunikacijske spretnost in profesionalnost.

Uporabi pregleden in privlačen dizajn

Poleg vsebine je pomembno tudi, da tvoj življenjepis izgleda privlačno in pregledno. Uporabi jasno strukturo, ki bo bralcu omogočila hiter in enostaven pregled tvojih izkušenj in dosežkov. Uporabi berljivo in izstopajočo, kljub temu pa profesionalno vrsto pisave ter barv, saj si te bo tako potencialni delodajalec lažje zapomnil. Želiš torej izstopati, vendar pazi, da ostaneš v okviru profesionalnega in enostavnega dizajna.

Predlagamo ti tudi, da dodaš svojo fotografijo, ki naj bo profesionalna, po možnosti iz delovnega okolja. Nikoli ne dodajaj fotografij iz zabav, plaže in podobno… 🙂 Dodaj seveda tudi spremno pismo. Več o tem pa tukaj.

Poleg tega ne pozabi dodati dokazil o neformalnih oblik izobraževanja, npr: dokazila o udeležbi tečajev, seminarjev in konferenc … V primeru, da si dobitnik posebne nagrade/štipendije ipd., lahko izpostaviš tudi to.

Napisati dober življenjepis zahteva nekaj truda, vendar se bo ta trud izplačal, saj ti bo pomagal izstopati med drugimi kandidati. Naj ti zgornje smernice pomagajo pri pridobivanju nove službe in srečno!

Obstaja pa tudi Europass življenjepis: ki je evropsko dogovorjena oblika formularja za kronološko, sistematično in razgibano predstavitev izobraževalne poti, kvalifikacij in kompetenc posameznika. Dostopen je na spletni strani Europass.

Tudi navodila in primere izdelave Europass CV-ja lahko najdeš na portalu Europass.