KAJ JE DELOVNA IN KAJ
ZAVAROVALNA DOBA?

Sam še dans pa jutr pa do konc živleja grem na šiht, pol sm pa fraj. 🙂

delovna-doba-in-zavarovalna-doba-kor-net

KAJ JE DELOVNA IN KAJ ZAVAROVALNA DOBA?

delovna-doba-in-zavarovalna-doba-kor-net

Sam še dans pa jutr pa do konc živleja grem na šiht, pol sm pa fraj. 🙂

Delovna doba

Delovna doba je čas, ki ga preživiš na delovnem mestu, medtem ko si zaposlen. To obdobje vpliva na tvojo plačo, ker lahko glede na dolžino delovne dobe prejmeš dodatek na delovno dobo. Poleg tega pa ima lahko delovna doba tudi vpliv na tvoj letni dopust.

Zavarovalna doba

Zavarovalna doba pa se nanaša na čas, ko je delavec zavarovan in so zanj plačani prispevki. Ta doba teče v času, ko je posameznik zaposlen, na porodniškem ali starševskem dopustu (tudi, če ni zaposlen), ko je upravičen do nadomestila za brezposelne in zdaj celo med študentskim delom. Ko delavec izpolni minimalni pogoj 15 let zavarovalne dobe, lahko zaprosi za starostno pokojnino. Pri tem pa se upoštevajo obdobja zavarovalne dobe in posebne dobe, ki so pomembne za odmero pokojnine.

Posebna doba

Posebna doba vključuje obdobja, ki štejejo v pokojninsko dobo ne glede na plačilo prispevkov. Vendar pa brez izpolnjenega minimalnega pogoja 15 let zavarovalne dobe ni mogoče uveljaviti pravice do starostne pokojnine.

Upamo, da smo ti uspeli pojasniti nekaj najbolj zmedenih finančnih izrazov. Zdaj veš, čemu so namenjeni nekateri prispevki, ki ti jih odtegnejo od plače. Čeprav se lahko zdi, da so nekateri izrazi preveč zapleteni, je pomembno, da se zavedamo, kako denar kroži v našem življenju. Na koncu pa si želimo le pošteno plačilo za naše delo in finančno stabilnost za nas in naše družine. Zato sledimo svojim sanjam, si postavljajmo visoke cilje in si prizadevajmo za dosego finančne svobode!