Prepoznaj “Lažne novice” – FAKE NEWS

FAKE NEWS: KAKO LOČITI ZRNO OD PLEVELA?

Kaj so “fake news” ali lažne novice?

“Fake news” so neresnične, izmišljene ali zavajajoče informacije, ki se širijo preko različnih medijskih platform, kot so družbena omrežja, spletni portali ali celo televizija. Namen teh lažnih novic je lahko različen – nekateri jih ustvarjajo zaradi zabave, drugi zaradi širjenja zmede, nekateri pa z namenom vplivanja na mnenja ljudi ali ustvarjanja političnih agend.

Sedem nasvetov, kako prepoznati “fake news”

  1. Preveri zanesljivost vira: vedno preveri, od kod prihaja novica. Če je iz neznanega ali nepriznanega vira, je to lahko rdeča zastava.
  2. Poišči več virov: preveri, če so enake informacije objavljene na več različnih zanesljivih medijskih straneh. Če je novica resnična, jo boš najverjetneje našel_la na več mestih.
  3. Preveri datum objave: včasih se stare novice ponovno delijo kot sveže. Preveri, kdaj je bila novica prvotno objavljena, da se izogneš razširjanju zastarelih informacij.
  4. Preveri dejstva: če ti novica zveni neverjetno ali pretirano, preveri dejstva. Uporabi zanesljive fact-checking strani, ki ti bodo pomagale potrditi ali zavrniti informacije.
  5. Bodi pozoren_na na naslove in vsebino: preberi celoten članek, ne samo naslova, da razumeš širšo zgodbo.
  6. Preveri vir fotografij: včasih se lažne novice širijo s pomočjo izmišljenih ali prirejenih fotografij. Preveri izvor fotografij, preden verjameš novici.
  7. Razmisli, kdo ima koristi: če se novica zdi ustvarjena v podporo ali za napad na določene osebe, organizacije ali politične stranke, razmisli o morebitnih namenih za to.

Kako lahko pomagam preprečiti širjenje “fake news”?

  1. Deli samo preverjene informacije: preden deliš novico ali informacijo na družbenih omrežjih, se prepričaj, da je preverjena in resnična.
  1. Ozaveščaj druge: deli ta vodič s prijatelji in družino, da boste skupaj lažje ločevali resnične novice od lažnih.
  2. Kritično razmišljaj: vedno se vprašaj, ali je informacija smiselna in ali obstajajo tudi drugi viri, ki to potrjujejo.

Zdaj, ko si opremljen_a z znanjem, kako prepoznati “fake news”, boš lahko varno raziskoval_a v informacijskem oceanu ter se uspešno ogibal_a čerem lažnih novic. Le skupaj lahko pripomoremo k varnejšemu digitalnemu svetu, kjer vladata resnica in znanje