ŠTUDENTSKI KUHARSKI MOJSTRI: KAJ STORITI, KO V KUHINJI ZAGORI?!
Danes bomo razpravljali o eni izmed pogostejših, a bolj zastrašujočih kuhinjskih situacij –
požaru, ki nastane ob cvrtju pomfrija ali drugih okusnih jedi iz študentske kuharice. Ne skrbi,
skupaj se bomo naučili, kako pravočasno ukrotiti požar in preprečiti katastrofo.
Najbolj pomembno je, da v primeru požara ostaneš miren_na. Seveda, goreče olje je precej
zastrašujoče, ampak ne pozabi, da si super kuhar_ica in da boš zadevi gotovo kos. Zate smo
zbrali nekaj nasvetov, kaj storiti.
Pokrij plamen!
V roke vzemi pokrovko prave velikosti in jo položi na posodo s pomfrijem. Tako plamen nima
možnosti, da bi se širil, saj si prekinil_a dotok kisika.
Izključi vir toplote!
Naslednji korak: (varno) izključi štedilnik!
Ne poskušaj rešiti sveta (ali kuhinje) s premikanjem posode!
Medtem ko je premikanje posode v akcijskih filmih videti kul, to v primeru požara ni najboljša
ideja. Ne tvegaj, da bi se plamen še bolj razširil ali da se poliješ z vrelim oljem.
Uporabi gasilni aparat!
Vsi pravi kuharski junaki imajo pri roki gasilno opremo. Zato poskrbite, da boste imeli doma
gasilnik, ki ga lahko uporabiš v nujnih primerih.
Voda je velik NE!
Če se v kuhinji spopadaš s plameni, se izogibaj uporabi vode za gašenje požara, razen če si
prepričan_a, da je to res primerno. Olje in voda nista najboljša prijatelja. Če ju poskušaš
združiti, je lahko škoda zaradi eksplozivne reakcije še večja.
Ko boš naslednjič pekel_la pomfri, brez skrbi! Tudi če zagori, je požar v kuhinji enostavno
obvladljiv, če se držiš zgornjih nasvetov, še zlasti tistega o vodi in olju. Uživaj v svojih
kulinaričnih pustolovščinah (in stranpoteh)!