Mental Health Matters: Razbijanje stigem in iskanje pomoči

Danes je poseben dan, dan, ko se po vsem svetu združujemo v enotnem sporočilu: “Mental Health Matters!”.  

Zato Svetovni dan duševnega zdravja izkoristimo kot priložnost za razmislek, ozaveščanje in dejanje.

Duševno zdravje je nekaj, kar bi moralo biti tako samoumevno kot dihanje. Toda žal še vedno obstaja precej stigma in tabujev okoli tega. Za začetek pa skupaj razbimo nekaj mitov:

Mit #1: “Samo ‘šibke’ osebe potrebujejo pomoč.”

NI RES! Iskanje pomoči za svoje duševno zdravje je nekaj zelo pogumnega. Prav vsak od nas se kdaj počuti preobremenjenega ali se sooča s težavami, in nič ni narobe, če potrebujemo nekoga, ki nam pomaga predelati in razrešiti naše težave.

Mit #2: “Mentalne težave so sramotne.”

Nikakor ne! Prav tako kot zlomljena noga ali prehlad, tudi duševne težave niso nekaj, kar bi morali skrivati. Pomembno je, da se odpremo in delimo svoje občutke s prijatelji, družino ali strokovnjaki.

Mit #3: “Svoje težave lahko rešim sam.”

Seveda, obstajajo orodja in strategije za samopomoč, a nič ni narobe, če potrebujemo zunanjo pomoč. Včasih je govoriti s terapevtom ali svetovalcem ključnega pomena za hitrejše okrevanje in boljše duševno zdravje.

Ko razbijamo stigme okoli duševnega zdravja, naredimo prostor za več razumevanja, sočutja in empatije. Pomembno je, da se skupaj kot družba zavedamo, da nismo sami in da obstaja množica ljudi, ki ti želi pomagati. Poleg tega pa tudi sami lahko prispevamo k boljšemu duševnemu zdravju. Tukaj smo zbrali nekaj idej: 

Pomagaj sebi: Poskrbi za svoje duševno zdravje tako, kot za svoje fizično zdravje. Vadba, meditacija, dovolj spanja in uravnotežena prehrana so ključnega pomena za dobro počutje.

Pogovori se o svojih občutkih s prijatelji ali družino. Deljenje bremena lahko naredi ogromno razliko.

Poišči pomoč, če jo potrebuješ: Če se počutiš preobremenjeno ali pa se tvoje težave nadaljujejo in stopnjujejo ne oklevaj poiskati pomoči strokovnjakov. To je pogumno dejanje.

Mental health matters, ne pozabi na to, ne samo danes, temveč vsak dan.

Bodi pogumen/pogumna, bodi sočuten/sočutna in ne pozabi, da ni sam/sama! Duševno zdravje je pomembno, in vsi smo v tem skupaj. <3

Več o duševnem zdravju pa si lahko prebereš v našem poglavju FREND V STISKI

kaj-je-dusevno-ali-mentalno-zdravje-kor-net