Pusti si brke, prišel je november

Movember je globalna kampanja ozaveščanja o moškem zdravju, ki poteka v mesecu novembru. Ime gibanja izhaja iz združevanja besed “mustache” (brki) in november. Med kampanjo si moški po vsem svetu prenehajo briti brke, saj so ti postali prepoznaven simbol.

Gibanje Movember med mladimi ima pomembno vlogo pri ozaveščanju o moškem zdravju in spodbujanju mladih moških, da prevzamejo odgovornost za svoje dobro počutje.

Danes ti predstavljamo nekaj ključnih točk, ki opisujejo vlogo gibanja Movember med mladimi:

  • Odkrivanje in preprečevanje raka: V novembru se po celem svetu izvajajo kampanje, ki mladim moškim predstavijo tehnike samopregledovanja ter ozaveščajo o pomenu zgodnjega odkrivanja in zdravljenja raka na modih in prostati.
  • Ozaveščanje: Movember ponuja priložnost mladim moškim, da se izobražujejo o pomenu preverjanja raka, duševnega zdravja in preprečevanja samomora. Mladi se lahko bolj zavedajo dejavnikov tveganja in simptomov ter razumejo, kako lahko težave z zdravjem prepoznajo in rešijo.
  • Aktivno sodelovanje: Mladi se lahko aktivno vključijo v gibanje z rastjo brkov, zbiranjem sredstev na dobrodelnih dogodkih in sodelovanjem v športnih prireditvah ali drugih dogodkih, ki promovirajo zdrav način življenja.
  • Spodbujanje komunikacije: Spodbuja mlade moške, da odprejo dialog o zdravju znotraj svojih prijateljskih krogov in družin. To pomaga odpraviti stigme in mladim omogoča podporo najbližjih.
  • Podpora pri duševnem zdravju: Spodbuja jih k iskanju pomoči, ko jo potrebujejo, in zagotavlja informacije o virih in organizacijah, ki nudijo podporo.
  • Družbeni mediji: Uporaba družbenih medijev, za širitev sporočila in ozaveščajo o gibanju Movember. Objavljanje fotografij, videoposnetkov in zgodb na platformah, kot so Instagram, Facebook in TikTok, pomagajo pri širjenju zavedanja o tem pomembnem gibanju. Si že delil kaj? 😀
  • Praktični ukrepi za zdrav življenjski slog: Spodbujanje mladih k sprejemanju zdravih življenjskih odločitev, kot so redna telesna vadba, uravnotežena prehrana in zmanjševanje tveganj, povezanih s kajenjem in alkoholom.
  • Solidarnost: Združujevanje v skupnosti, ki si prizadeva za izboljšanje zdravja moških. Ta občutek solidarnosti in skupnosti je lahko zelo pomemben za mlade moške, ki iščejo podporo in motivacijo za izboljšanje svojega zdravja.

Če pogledamo zgodovino, je v naši družbi obstajalo prepričanje, da morajo »pravi moški« molčati o svojih težavah in zatirati svoja čustva. V današnjih časih ta pritisk pogosto vodi v duševne sitske in v skrajnih primerih samopoškodovanja, kar je najbolj očitno prav med mladimi.

Poslanstvo gibanja Movember je spremeniti percepcijo moškosti in spodbujati moške, da postavijo svoje zdravje na prvo mesto.

Ps: Nič kaj manj moški ne boš, če boš o svojih težavah spregovoril in zavedaj se, da nisi sam v tem.

Fantje, radi se imejte in si zapomnite: vi in vaše zdravje ste na prvem mestu!