Vpisal_a sem se v napačno srednjo šolo. Kaj pa zdaj?

Vpisal_a si se v prvi letnik srednje šole. Sediš v učilnici in poslušaš predavanje, ko ugotoviš, da te niti malo ne zanima. Podobno se zgodi tudi pri ostalih predmetih, bodisi zaradi vsebine predmeta, učitelja ali pa celo sošolcev. Po nekaj dneh ali tednih ugotoviš, da na tej šoli zase ne vidiš prihodnosti.

Kaj pa zdaj?

Ne skrbi, napačna izbira srednje šole še zdaleč ni konec sveta. Zbrali smo nekaj nasvetov, ki ti bodo v pomoč pri nadaljevanju svojega izobraževanja.

Če imaš to možnost, se o težavi najprej pogovori s starši ali prijatelji. Iskren pogovor ti lahko pomaga bolje razumeti svoje občutke in zadržke. Starši ti bodo nudili podporo, nasvete in ti pomagali pri iskanju boljše možnosti, prijatelji pa ti bodo nudili pogled iz druge perspektive. Morda celo ugotoviš, da šola vendarle ni napačna. Pri tem si zapomni – končna izbira je samo tvoja.

Če se po pogovoru tvoje mnenje ni spremenilo, je čas, da raziščeš druge možnosti.

Preuči proces prepisa na drug program na isti šoli, ali pa na drugo srednjo šolo, ki bolj ustreza tvojim interesom in ciljem. Oglej si različne programe, ponujene v drugih šolah, in preveri, ali so še odprte možnosti za vpis. Pri tem ti lahko pomaga šolski svetovalec. Pogovorita se o tvojih interesih, željah in ciljih, pri tem pa bodi odkrit_a, saj ti lahko svetovalec le na tak način nudi profesionalno pomoč.

V primeru, da iz kateregakoli razloga prepis ni mogoč, razmisli o drugih načinih, kako izboljšati svojo izkušnjo na trenutni šoli. To storiš s sodelovanjem v raznih obšolskih dejavnostih, kot so društva, športni klubi, šolski projekti, tečaji … Neformalno izobraževanje igra ključno vlogo v našem življenju, saj nam omogoča pridobivanje novih znanj in veščin, ki nam lahko pomagajo pri osebnem razvoju in profesionalni karieri. 

Nekatere šole ti bodo priznale dokončane predmete iz tvoje prejšnje šole, zato se v tem primeru splača potruditi in opraviti čim več predmetov.

V primeru, da te na šoli prav nič ne veseli, ostane še ena možnost. Če prenos na drugo šolo ni mogoč, lahko čas, ki bi bil namenjen šoli in učenju, porabiš za delo in zaslužek lastnega denarja. Pogoj za delo preko študentske napotnice je dopolnjenih 15 let. Skladišča in trgovine vedno potrebujejo pomočnike_ce in ne zahtevajo delovnih izkušenj. Po letu pridnega dela lahko vstopiš v novo šolsko leto s prihranki, novo tehnologijo ali pa nepozabnimi spomini iz poletnega popotovanja. Pomembno je, da dobro premisliš vse druge možnosti, predenj se odločiš za delo.

Za konec naj še enkrat poudarim, da izbira napačne šole ni konec sveta. Važno pa je, da čas koristno porabiš in se pripraviš na naslednje šolsko leto.