Solidarno v praznični december!

Se ti decembra, ko se množično odpravljamo v trgovine, da bi z darili presenetili najdražje, v gneči pri blagajni kdaj poraja vprašanje, kako bi se počutil_a, če daril ne bi mogel_la kupiti? Se morda sprašuješ tudi, kaj bo s tisto potepuško mucko, ki jo videvaš vsak dan, pozimi. Ji bo toplo, jo bo kdo nahranill? Nekateri znanci si letos daril ne bodo mogli privoščiti. Jim lahko pri tem kako pomagam?

Mesec, ki ga večina povezuje z druženjem in veseljem, za nekatere ni obarvan prav nič svetleče. Ko je človek v stiski, bodisi finančni ali socialni, ali pa osamljen, daleč od bližnjih, lahko praznični december zanj_o predstavlja hudo osebno preizkušnjo. Podobno kot za živali brez doma, ki v zimskem času ostajajo zunaj, na hladnem.

Nekaterim lahko darilo predstavlja že hrana ali preprosta ponudba pomoči, denimo topla postelja, pomoč pri delu na kmetiji, priprava drv za ogrevanje ali kaj drugega. Čeprav nas nič od navedenega ne stane prav veliko, pa je tovrstna gesta odlična priložnost za nekaj globljega, nekaj, kar resnično šteje, ter za vstop v svet solidarnosti. 

Decembra je pravi čas, da se povežemo s sosedi, prijatelji in/ali znanci ter se skupaj angažiramo za pomoč tistim z manj priložnostmi. Ker pa gotovo ne boš edini_a, ki želi pomagati, v nadaljevanju navajamo nekaj načinov, kako lahko s priključitvijo kateri od dobrodelnih akcij praznike polepšate prav vsem v naši družbi, tudi tistim, ki so iz takšnih ali drugačnih razlogov končali na njeni margini. Naj bo to KOR-NETov skromen prispevek k mirnejšim in srečnejšim praznikom za vse

Kako lahko torej pomagam_o?

Dobrodelna akcija Trije zimski botri  

Zbirajo se pisemca otrok iz socialno ogroženih družin. Preko povezave boš prišel_la do izbranega pisemca, ki ga prebereš, kupiš darilo, ga zaviješ ter prineseš ali pošlješ na zbirno mesto v otrokov domači kraj.

Več o akciji: https://trijezimskibotri.si/ 

Dobrodelni projekt Božiček za en dan

Za sodelovanje v projektu se prijaviš prek spleta, si izbereš otroka ali starostnika ter v okrašeni škatli za čevlje pošlješ dobrote, za katere meniš, da bi izbranca_ko osrečile. Darilca lahko dostavite ali pošljete na zbirno mesto. 

Več o projektu: http://www.bozicekzaendan.si/ 

Božična Anina zvezdica

V okviru iniciative lahko darujete hrano, kozmetiko in čistila, ter na takšen način polepšate praznike socialno ogroženim družinam. Izdelke lahko pošljete na zbirno mesto, ki ga boste našli na spletu. Za Božično Anino zvezdico lahko hrano in ostale izdelke donirate tudi v vozičke v trgovinah Spar in Interspar.

Spletna povezava: http://www.aninazvezdica.si.

Čarobna zima

Čarobna zima poteka v okviru akcije Botrstvo in želi otrokom v Sloveniji omogočiti nepozabna praznična doživetja v krogu družine. V decembru bodo s prejetimi prispevki socialno šibkim družinam iz vse Slovenije priskočili na pomoč v obliki darilnih bonov za trgovine z igračami, ustvarjalnim materialom in knjigarn.

Donacije zbirajo na: https://www.carobnazima.si/ 

Sklad Dedek Mraz

Zveza prijateljev mladine Slovenije je sklad ustanovila z namenom, da bi z zbranimi sredstvi pomagali organizirati prihod dedka Mraza za najmlajše iz ekonomsko ogroženih okolij.

Donacije zbirajo na: https://www.zpms.si/programi/socialni-in-humanitarni-programi/sklad-dedek-mraz/

Društvo proti mučenju živali Koroške

Pozimi pa našo pomoč potrebujejo tudi živali. Vsi poznamo koroški DPMŽ, ki se bori za dobrobit živali v naši regiji. Za donacije hrane, opreme ipd. se lahko dogovoriš prek njihove Facebook strani.

Povezava: https://www.facebook.com/DPMZKoroske.

***

Za konec pa vendarle še opomba pod črto: za solidarnost in pomoč bližnjemu ni napačnega časa ali kraja. In vse, kar damo, nam bo trikrat povrnjeno … kot dober občutek, da smo svojo srečo delili z nekom, ki ima v življenju manj priložnosti ter mu/ji tako pričarali malenkost bolj čarobne praznike.

Sreča namreč obstaja zato, da jo delimo!