Zadnji snežni utrinki ekipe projekta Kor-Net

Končno je zapadlo nekaj snega, naša ekipa pa se je domislila povsem novega načina, ki bi projekt popeljal v svet. Udeležili smo se gradnje snežnih skulptur na »Gradovih kralja Matjaža«. Skupina najmlajših članov projektne ekipe je zgradila velik kornet s »točeno« kepico, ki je dišala po jagodno – borovničevem sorbetu.

Kaj veste o Gradovih kralja Matjaža?

Korošci se lahko pohvalimo z že 32. izvedbo priljubljene prireditve, imenovane Gradovi kralja Matjaža, ki poteka že od leta 1993. V preteklosti je prireditev potekala na ravnici Mitnek pod Peco, zdaj pa poteka na Matevžavih travnikih ob stadionu v Črni na Koroškem. V treh desetletjih je bilo zgrajenih že več kot 1.430 snežnih gradov in skulptur.

Kaj vse smo potrebovali, in kdo bo kaj delal?

Seveda smo mislili, da gradnja korneta s »kepico« točenega sladoleda nikakor ne more biti tako velik zalogaj. Naša ekipa je premogla že izkušenega graditelja, ki se prireditve udeležuje že vrsto let. Povedal nam je kako gradnja poteka in kaj potrebujemo.

Skupaj smo pripravili načrt in si razdelili naloge in določili katero orodje moramo prinesti s sabo. Za navdih pa smo pregledali tudi fotografije gradov, postavljenih na preteklih prireditvah.

Z žagami smo iz kupa umetnega snega rezali kocke, ki smo jih s pomočjo sani in folije pripeljali na našo parcelo. Iz kock smo nato sestavili »stolp«, ki smo ga kasneje, z žagicami, špohtli in lopatkami obrezali in oblikovali v kornet. Zgornji del skulpture smo okrasili z našimi značilnimi »packami«. V spodnji del smo izrezali vdolbine in vstavili svečke, ter tako poživili izgled, ko se je začelo temniti.

Ker pa je prireditev namenjena predvsem druženju in zabavi ob delu, smo poleg orodja potrebovali še dodatno opremo: mizico, sladkarije, kuhalnik na plin, posodo, čaj in ostale krepčilne napitke. Seveda je potrebno imeti oblečen smučarski kombinezon, obute zimske čevlje, prav tako pa potrebujemo tudi rezervne nogavice, smučarske rokavice in kape.

Gradnja:

Gradilo se je od 10.00 pa vse do 16.00. Med gradnjo smo se zelo zabavali, se posladkali, jedli odlične hamburgerje, odojka izpod peke in falafle. Seveda smo uživali tudi v toplem čaju in ostalih napitkih ter kepanju in sankanju, ob prenašanju snežnih kvadrov. Večina ekipe še ni sodelovala pri gradnji, se pa vsi strinjajo, da je le to nepozabno doživetje.

Čez dan je gradnjo spremljal pester glasbeni program, tekmovanje za najboljšo predstavitev ekipe, izbor Črjanskega športnika leta, večer pa se je zaključil z nastopom skupine Kingston.

Kako se je končalo?

Pohvalimo se lahko s super zgrajenim sladoledom in tudi z nagrado v žrebu, kjer smo prejeli bone za obisk Geoparka Karavanke.

Se vidimo naslednje leto?

Naša ekipa se trudi, da bi Koroška mreža podpornega okolja za mlade obstala in bi partnerji iz različnih delov Koroške v takšnem obsegu sodelovali še leta in leta. Želimo si, da bi mladim in mladinskim organizacijam lahko tudi v prihodnosti nudili podporo. S sodelovanjem na prireditvi smo združili prijetno s koristnim, saj smo uživali in hkrati širili naše ime in poslanstvo.

Ekipa že razmišlja o novih inovativnih načinih promocije, mogoče se udeležimo kakšnega pustnega karnevala. Boste prišli pogledati naše »okusne« pustne maske?