Š’ta godba in njeni začetki

Š’ti godbeniki smo začeli s svojim glasbenim ustvarjanjem v letu 2017. Naš prvi nastop je potekal v Družbenem domu na Prevaljah. Ideja o sestavi godbe, ki igra priredbe narodno zabavnih skladb, je prihajala od Žana Plohla in Luke Krofa. Poskrbela sta za nabor mladih glasbenikov iz vse Slovenije, za notno gradivo, organizacijo tega in vseh prihodnjih nastopov, ter za narodne noše vseh sodelujočih. Naši koncerti so bili tako obiskani, da sedežev nikoli ni bilo dovolj, prav tako pa smo bili deležni tudi podpore Občine Prevalje.


»Dober glas se sliši v deveto vas«, drži. Kmalu smo bili povabljeni k sodelovanju na Četrtkovem večeru na RTV Ljubljana in v Begunjah, Silvestrovem četrtkovem večeru na Radiu Prvi, Festivalu Avsenik, Koncertih iz naših krajev preko Radia Prvi, na Alpskem večeru v Bohinju ter na Zlatem Avsenikovem abonmaju. Sodelovali smo tudi s številnimi znanimi glasbeniki, kot so Grega Avsenik, Monika Avsenik, Maja Šturm, Janez Per, Irena Vidič, Matjaž Mrak, Patricija Škof, Barbara Leben, Špela Zamernik in še bi lahko naštevali. Našega največjega podpornika vidimo v Tomažu Gučku, uredniku glasbenega programa na Radiu Prvi. Ker smo bili mnenja, da uspehom ni videti konca, naš Luka pa se je s pisanjem aranžmajev začel šele ogrevati, smo začeli razmišljati o ustanovitvi društva, da bi lahko naša zbiranja postala bolj formalna.


Žal, smo v letu 2022 doživeli hudo tragedijo. Naš trobentač, zelo dober prijatelj, nepogrešljiv član iz naših vrst, Matej Kravcar, se je ponesrečil in preminil. To je bil velik udarec za našo godbo. Nekaj tednov pred koncertom, smo namesto na vaje, odšli na pogreb. Koncert smo želeli odpovedati, ampak smo vedeli, da si tega naš »Kravci« ne bi želel. Sklenili smo, da koncert namenimo njegovim najljubšim skladbam, in, da bo začelo delovati društvo, ki bi mu bilo v ponos.


Ustanovili smo društvo, ampak vse pa ni tako preprosto. Zaradi papirologije in odgovornosti tega nihče ne želi početi. Od statuta, do financ, donacijskih prošenj, tralala… Zato smo se obrnili na Koroško mrežo podpornega okolja za mlade, ki nas je usmerila na točko SPOT. Le ta predstavlja Slovensko poslovno točko, ki nudi podjetniško svetovanje in mentoriranje, seveda lahko sem prištevamo tudi svetovanje glede društva, ki smo ga tako zelo potrebovali.


Počaščeni smo, da se lahko za vse informacije in pomoč (pri usmeritvah glede informacij o društvu in organizaciji nastopov) obrnemo na ekipo Kor-Net, ter tudi na njihov portal. Menimo, da lahko s pomočjo mreže mladi dosežemo opolnomočenje, ob opori, ki jo mreža nudi, pa bomo mladi prebivalci koroške postali tudi bolj aktivni državljani. Že naša godba predstavlja dober primer. V sklopu projekta Kor-Net, so se naši godbeniki izobraževali na delavnici Canva Pro, prav tako pa se bomo pridružili še taboru ABC projektnega vodenja, z namenom, da Š’ta godba nastopa tudi čez “lužo”.


Vam pa ob koncu blog objave zaupamo še skrivnost, in sicer, v letošnjem letu s pomočjo RTV Slovenija snemamo našo prvo vinilno ploščo, ki bo v digitalni obliki na voljo tudi na raznih glasbenih platformah.