Pravljica; Kako je nastal Virtualni Mladinski Inkubator Koroške

Pravljico so napisala mlada pravljična (ampak nič kaj manj resnična) bitja Koroške. 

Za devetimi gorami in devetimi vodami – tam, kjer se končajo ceste in železniški tiri – leži čarobna regija, imenovana Koroška. Resda je majhna, a premore kar tri doline, iz katerih se proti nebu vzpenjajo mogočne gore. Posejana je z mnogotero biseri čiste in neokrnjene narave, poseljujejo pa jo pridni, marljivi ljudje, ki soustvarjajo to čudežno pokrajino.

Skupaj Korošice in Korošci skrbijo za to, da bi bilo življenje v regiji prijetno za vse ter da bi v spreminjajočem se svetu ohranili izvirno lepoto in avtentičnost tega skrivnostnega prostora, ki je bil vselej nekoliko odmaknjen od večjih, “pomembnejših” regij.

Manjka le ena stvar: podpora in navdih za njihove mlade junake, ki s trebuhom za kruhom vse pogosteje odhajajo drugam.

To je nekega dne opazila zvezdica na nebu, ki tudi v najtemnejših nočeh bdi nad pridnimi Korošci. Odločila se je, da glede tega nekaj ukrene, a je hitro ugotovila, da bo za resnejše premike potrebovala pomoč. Tako se zvezdica odloči, da bo poklicala vse organizacije, ki so živele v teh krajih, ki združujejo to čarobno Koroško. Njihovo poslanstvo je bilo eno! Združiti moči in ustvariti močno mrežo podpore za mlade. In tako je nastala Koroška mreža podpornega okolja za mlade, KOR-NET.

Vendar so člani mreže kar hitro ugotovili, da bi morali še nekaj narediti, še nekaj več za mlade v regiji. Sama mreža ni bila dovolj, potebovali so cilje in tako so dolge dni in noči premišljevali, kako bi lahko nagovorili mlade, ki so se (na žalost) večinoma zadrževali doma pred računalniki. Kako jih naj spravijo v pogon? Kako naj jim predstavijo vse informacije, ki jih potrebujejo? Kako jim odgovoriti na vprašanja za katere sploh ne vedo, da jih imajo?  Bili so vidno zmedeni.

Ampak! Potem pa je med njimi vzklila genialna ideja! Zakaj ne bi poleg ostalih ciljev ustvarili še velik spletni portal, kjer bi bile zbrane vse informacije, ampak res čisto vse? Tako bi bilo mladim dostopno vse, dobesedno v njihovih žepih (na mobitelu) in z informacijam, ki jih bomo podali, lahko dosežemo, da se vključijo v lokalno okolje, so vzklili!  In tako se je rodil Virtualni Mladinski Inkubator Koroške!

Vendar sama ideja ni bila dovolj – potrebovali so tudi vsebine in tako se je Ekipa KOR-NET podala na magično raziskovanje. Ideje so kar brbotale iz njihovih glav in kmalu so imeli seznam naslovov za vsebine. Sprva je bilo 10. tem, potem 20 in že so bili na 30! Ojoj, ampak še vedno niso bili na koncu, vedeli so da še manjka nekaj. Želeli so več in še več, saj so vedeli, da še niso vključili vsega, kar bi mali junaki želeli vedeti na svoji poti odraščanja. 

In tako so se odločili, da pripravijo kar 50 prispevkov za mlade. Pisali so dneve in noči … Bili so trenutki, ko so mislili, da ne bodo zmogli, toda s trdim delom so se približevali ciljni črti.

Nekaj mesecev kasneje …  ko je ekipa je vložila vso svojo energijo in ustvarjalnost, ki so jo premogli  v pisanje prispevkov, so ponovno spoznali, da pa je vsebin še vedno premalo! 

Ampak ekipa ni obupala! Vedeli so da delajo nekja za mlade in se tako podali na ponovo raziskovanje in tako so dodali še zadni 10 prispevkov in tako zagotovili, da Virtualni Mladinski Inkubator Koroške ponuja kar 60 čudovitih vsebin, ki so na voljo mladim in jim odgovarjajo na vprašanja, ki se jim mogoče porajajo, ali pa sploh ne vedo, da so tam. 

Zamisel je bila, da mlade popeljejo na čarobno pot odraščanja. Vsak prispevek je namenjen različnim temam. 

Opisujejo ga kot čarobni vrt, poln znanja in navdiha za mlade, kot knjiga s kar šestimi čarobnimi poglavji, ki se prepletajo med seboj.  Mlade podpira vse od Dijaških let, ki je zajeto v 1. Poglavju  skozi nora Študentska leta (2. poglavje) vse do samostojnosti (3. poglavje, imenovano Starter pack za odraslost). 

Ampak ekipa KOR-NET se ni ustavila pri tem. Želeli so spodbuditi tudi njihovo angažiranost v družbi, zato so ustvarili četrto poglavje, imenovano “Aktivni mladi“. Mlade učijo o pomenu politične participacije in kako se vključiti v družbeno dogajanje.

Posebno poglavje, “Frendi v stiski“, pa je namenjeno mladim, ki se soočajo z izzivi v svojem notranjem svetu. Tako lahko v virtualnem mladinske inkubatorju najdejo podporo za svoje duševno zdravje in prve korake v premagovanje teh težav. Niso pa pozabili tudi na varno spolnost in kaj vse je potrebno vedeti, preden se podajo na to pot. 

Niso pa pozabili poglavja “Kaj dogaja?”, kjer lahko mladi najdejo informacije o aktualnih dogodkih, razpisih in izobraževanjih. 

Virtualni Mladinski Inkubator Koroške se je tako razvil v pravcati raj za mlade junake. Najdejo lahko vse, kar potrebujete za svoje osebno in poklicno rast, tako v vašem javnem in zasebnem življenju. 

In s tem je Koroška postala kraj, kjer se mladi prelevijo v resnične pravljične junake, pripravljene na čisto vse izzive, ki se jim postavlijo na njihovi poti odraščanja. 

Konec.