8. marec, dan žena

Danes je poseben dan, saj praznujemo 8. marec – dan žena. Morda ste se že spraševali, kaj ta dan sploh pomeni in zakaj je tako pomemben. No, brez skrbi, tukaj smo, da ti na kratko razložimo pomen tega praznika.

8. marec je dan, ki je posvečen praznovanju dosežkov in boja žensk za enakopravnost, pravice in dostojanstvo. Ampak, po resnici povedano, ni vedno bil tak. Zgodovina tega praznika sega nazaj v začetek 20. stoletja, ko so ženske po svetu začele izražati svoje zahteve po boljših delovnih razmerah, krajšem delovnem času in pravici do glasovanja.

Ena od ključnih točk v zgodovini dneva žena je bila tragedija, ki se je zgodila 25. marca 1911 v New Yorku, ko je izbruhnil požar v tovarni Triangle Shirtwaist. Večinoma mlade delavke so bile ujete v plamenih, ker so bila vrata zaklenjena in niso imele možnosti pobega. Ta tragedija je pripomogla k spremembam v zakonodaji in k izboljšanju delovnih pogojev za ženske.

Od takrat naprej se je 8. marec razvil v mednarodni dan boja za pravice žensk. Vsako leto se spominjamo dosežkov, a hkrati se zavedamo, da še vedno ostaja veliko dela za doseg popolne enakopravnosti spolov.

Torej, če se danes sprašuješ, zakaj toliko govorimo o dnevu žena, upamo, da zdaj bolje razumeš njegov pomen. Ne gre samo za cvetje in čokolado (čeprav tudi to šteje), gre za praznovanje in spoštovanje vseh žensk ter njihovih pravic.

Zato, drage ženske, bodite ponosne na to, kar ste, in ne pozabite, da imate moč, da spreminjate svet okoli sebe! 🙂

Nekaj zgodovinsko pomembnih žensk v Sloveniji:

  • Zofka Kveder, je bila slovenska pisateljica, feministka in družbeno angažirana osebnost konec 19. in začetek 20. stoletja. Zavzemala se je za pravice žensk, izobraževanje in socialno pravičnost s svojim pisanjem in aktivizmom.
  • Ivana Kobilca je bila ena najbolj znanih slikark v Sloveniji in na območju nekdanje Jugoslavije. Njena umetnost je bila pomembna zaradi njenega vpliva na razvoj slovenske likovne umetnosti in njene prizadevanja za uveljavitev žensk v umetniškem svetu.
  • Kristina Gorišek, v domači Stični znana kot Brezovška Tinca, se je v zgodovino zapisala kot prva ženska v Jugoslaviji in na Balkanu, ki je leta 1932 poletela z letalom fizir FN. Za pilotiranje dvosedežnega vojaškega letala se je usposabljala v Beogradu, kjer je delala na oddelku mednarodnega telefonskega prometa. V tistih časih je bila ženska za krmilom letala prava redkost, saj je celotna Evropa tedaj premogla le dvajset letalk.
  • Ita Rina, nesporna kraljica filma pa je bila v 20. in 30. letih 20. stoletja Ita Rina, ki jo primerjajo z Greto Garbo in Marlene Dietrich. Kot 20-letna je iz Ljubljane prišla v Berlin, ki je bil takrat filmska metropola Evrope, kjer so jo takoj angažirali za snemanje filma. Njena kariera se je strmo dvigovala, k temu sta najbolj prispevala filma Erotikon (1929) in Obešenjakova Tončka (1930). Dobila je številne ponudbe iz hollywoodskih studijev, da bi svojo kariero nadaljevala in nadgrajevala v ZDA, vendar je izbrala poroko in selitev v Beograd. Zgodbo o lepotici, ki je zaradi ljubezni zavrnila Hollywood, lahko raziščete v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači.
  • Tina Maze je upokojena slovenska alpska smučarka, ki je dosegla številne uspehe na mednarodnih smučarskih tekmovanjih, vključno z dvema olimpijskima zlatima medaljama in večkratnimi naslovi svetovne prvakinje. Je ena najuspešnejših športnic v zgodovini slovenskega športa.
  • Nataša Pirc Musar – Prva predsednica Slovenije.